srijeda, 26.03.2008.

10 savjeta kako da ponovno stanete u omiljene hlače

Opet sam malo surfala i naletila na još par dobrih savjeta! Čini mi se ne prenaporno i izvedivo... dakle na žena.hr našla sam sljedeće:

Otvorite misli, duboko udahnite i dozvolite da vas ugodno iznenade ovi jednostavni savjeti :
1. Pitajte se: “Koja hrana sprječava rak?”
Svježe voće i povrće, naravno. Također sprječavaju srčane bolesti, moždani udar, dijabetes, probavne poremećaje i mnoge druge bolesti. I baš ta hrana vam daje najveću nutritivnu vrijednost u najmanje kalorija. Drugim riječima, svježe voće i povrće će vam pomoći u borbi protiv debljine i sačuvati vam zdravlje, a ne meso, kruh, masnoće, šećeri i druge “fine” stvari na koje smo se naučili. Već danas uključite svježe voće i povrće u jelovnik kao njegov sastavni dio.

2. Za dugoročno održavanje težine razmišljajte o zbrajanju, a ne oduzimanju
Umjesto da se fokusirate na to čega ćete se sve morati odreći, kao što obično radimo kod dijeta, razmišljajte o tome što trebate dodati u svakodnevnu prehranu. Onda se prvo hranite namirnicama koje su najbolje za vas – svježe voće i povrće, cjelovite žitarice (poput smeđe riže), mahunarke (grah, mahune) i sirovi, neslani orašasti plodovi i sjemenke.



Birajte prehranu siromašnu zasićenim masnoćama i kolesterolom, drugim riječima koristite dobre masnoće jer su one dobre za naš organizam. Koje su to dobre a koje loše?

Loše:
- jako pržena hrana
- maslac
- margarin
- iznutrice
- vrhnje
- masni sirevi
- razni preljevi
- krekeri
- kolači sa velikom količinom masti.

Dobre:
- maslinovo ulje
- laneno ulje
- orašasti plodovi
- plava riba



3. Za doručak jedite cijelo jutro svježe voće sve dok se ne zasitite i budete zadovoljni.
Da, možete se zasiti sa voćem! Trik je da morate jesti dovoljno. Mislite da 10 komada svježeg voća neće biti dovoljno da vas zasiti? Naravno da hoće! Zabavite se sa ovim i provjerite koliko voća je dovoljno da vas zasiti.

4. Za ručak pojedite što više zelene salate i sirovog povrća.
Napravite dovoljno veliku salatu koja će vas zasititi. Male salate koje su prilog glavnom jelu, a uz koje smo odrasli nisu dovoljno velike. Začinite salatu octom ili limunovim sokom i dobro promiješajte. Avokado će povrću dati kremasti okus. Posipajte salatu sa šakom sirovih neposoljenih badema ili sjemenki suncokreta.

Znajte da ćete ogladniti nekoliko sati nakon što ste pojeli salatu. Kad se to desi, jedite! Samo odaberite zdravi obrok.
Osim salate za ručak možete pojesti povrtnu juhu, varivo sa grahom ili mahunama, ili vegetarijanski sendvič.

5. Za večeru se najedite zdrave hrane, i to ovim redoslijedom:
Prvo: srednje velika salata sa 10 vrsta povrća. Zatim, povrće pripremljeno na pari (npr. mahune, šparoge, brokula… Treće, zasitnije povrće poput krumpira ili tikvica. Umjesto maslaca ili vrhnja, poslužite povrće sa pireom od avokada, rajčica, luka, limuna i začinskih trava, ili sa salsom. Ovo može biti prilično zasitno, no osjećate li i nakon toga želju za tradicionalnom kaloričnijom večerom. sa mesom ili tjesteninom, slobodno se poslužite. Nakon onog povrća, moći ćete pojesti manje ove hrane.

6. Za međuobroke jedite svježe sirovo voće, neslane orašaste plodove i povrće poput mrkve, rajčice ili krastavaca. Imajte ih stalno pri ruci, bez obzira da li ste kod kuće ili na poslu.

7. Kad ste gladni, jedite! Nemojte se izgladnjivati ili si uskraćivati hranu. Samo prvo jedite hranu koja je dobra za vaš organizam.

8. Prestanite jesti kad vam mozak kaže da ste siti i zadovoljni.
Kad jedete svježe voće ili povrće, mozak će vam reći da prestanete jesti prije nego se prejedete i osjetite težinu u trbuhu. Potrebno je neko vrijeme za usklađenje sa signalima sitosti koje vam mozak šalje, tako da prestanete jesti kad vam to kaže. Kroz neko vrijeme i uz malo strpljenja, uživat ćete u novom osjećaju lakoće u trbuhu, a osjećat ćete se izvrsno.

9. Maknite ”lošu” hranu iz ormarića i hladnjaka. I ne donosite je više u kuću. Vjerujte sami sebi, no nemojte se dovoditi u napast.

10. Kršite ovakav način prehrane (ako baš morate)
Ovo je najvažniji savjet od svih. Kad stvarate novi način prehrane, ugradite u njega fleksibilnost. Tako ćete nepoštivati plan samo ako odustanete od svega. Nema osjećaja krivice ili slabosti i nediscipline. 80% vremena, kad su vam obroci rutina, bez posebnih prilika i društva, potrudite se da prvo jedete “dobru” hranu. 20% vremena izbjegavajte novi način prehrane (ako baš morate). Jedite sve što vam srce zaželi, a tada se opet vratite u određene okvire. Pripazite: nemojte izbjegavati novi način prehrane više od 20% vremena. Što manje kršite pravila, prije ćete biti u onim hlačama!

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #