utorak, 29.04.2008.

Zašto imam trbuščić

Trbuščić je izražen u mnogih žena i to prvenstveno zbog dva slučaja: sjedilačkog života i neredovite prehrane.

U prvom se slučaju trbušni mišići opuštaju i umjesto da tvore abdominaini zid, istežu se prema naprijed. U drugom slučaju, pojedena hrana prebrzo provocira fermentaciju u crijevima, čija je posljedica nadutost. Mogu je uzrokovati i gazirana pića, voće na kraju obroka...

Izdajnički "jastučići" su prije svega posljedica gubitka tonusa, ali ne samo mišića, nego i kože koja više ne izgleda lijepo i zdravo.




Pravilno disanje prvi je korak u "antitrbuh programu". Ugledajte se na novorođenčad koja diše trbuhom. To je navika koja se gubi pod utjecajem stresa i sjedilačkog načina života. A pravilno je disanje, lagano i odmjereno, osnova svake tehnika opuštanja. Udišite kroz nos, polako izbočujući najprije trbuh, a zatim prsni koš, zadržite zrak 5 sekundi, a zatim polako izdišite napinjući prvo trbušne mišiće, zatim uvlačeći prsni koš. Vježbu ponovite četiri puta u razmacima od po 5 sekundi. Poslije dva do tri dana bit ćete sposobni da vježbate i izdisaj sa zatvorenim ustima, ispuštajući zrak kroz nos. Važno je da ne pobrkate raspored: trbuh van prilikom udisaja, unutra prilikom izdisaja. Dok vježbate, nosite udobnu odjeću kako vas ništa ne bi stezalo u području trbuha. Kad ste svladali tehniku pravilnog disanja, krenite korak dalje i prilikom svakog izdisaja stegnite trbušne mišiće što više možete. To će ih učvrstiti.


Drugo vrlo bitno pravilo je opustite se nekoliko minuta prije no što počnete jesti i obavezno se kratko odmoriti se poslije obroka. Jedite polako, uvijek u isto doba i svaki zalogaj temeljito prožvačite. Često kratko prožvakana hrana nedovoljno samljevena dođe u želudac koji se muči i tako zadržava dok ju pripremi za crijeva koja već spremna dočekuku tu hranu s "naputkom" za spremanje. Za stolom izbjegavajte rasprave što bi vas mogle uzrujati i poremetiti dobru probavu.

Trbušnjacima stranu drži i trbušni ples... ne zove se tko bez veze! Tko ima volje, mogućnosti i vremena ovo si treba priuštiti! Neću više o tome da ostalima ne radim "zazubice", već samo ovako informativno...



I zadnje, ali ne manje bitno treba se više se smijati - tada najviše rade trbušnjaci. Pravi iskreni grohotan smijeh "iz trbuha" pokreće malu vojsku mišića koja uključuje ekipu trbušnjaka! A da bi to mogli, pogledajte stvari iz ružičastog kuta gledanja!



«SVE ŠTO JEDEMO GRADI NAS I MIJENJA, A O ONOME ŠTO SMO PUTEM HRANE UNIJELI U NAŠ ORGANIZAM OVISI NAŠA SNAGA, NAŠE ZDRAVLJE, NAŠ ŽIVOT.» (Hipokrat)

- 10:16 - Komentari (4) - Isprintaj - #