srijeda, 18.06.2008.

REPROGRAMIRANJE NA PAPIRU

Vidim da vam se dopada moje saznanje o hrani kao predivnom doživljaju sastavnog dijela života, a ne muci s potrebom da se zgadi. Super su mi savjeti u knjizi (onoj istoj iz prošlog bloga) jer apsolutno podržava moj pristup hrani. Već stvarno dugo čitam i na neki način učim knjigu, ali često imam potrebu to i zapisati i pohraniti, da ne zaboravim. Malo ću citirati dotičnu Mirele koja zna kako uživati u životu, zato da ne zaboravim bitne dijelove priče zvane reprogramiranje. U kratko, radi se o razdoblju od tri mjeseca polagane, ali temeljite promjene kako prehrambenih, tako i životnih navika. Za one koji bi mi se htjeli pridružiti ipak preporučam uvid u cjelokupnu knjigu jer neki pojmovi mogli bi ostat neshvaćeni, ili, ne daj Bože, krivo protumačeni.

Ovdje je jedan bitan citat koji se neminovno nadovezuje na prošli blog, pa eto, nek se nađe:


Brzinske dijete vrlo će vjerojatno izazvati manjak minerala i vitamina - čija opasnost može biti veća od prekomjerne težine. Odgovor se ne krije u dodacima prehrani, već u uzimanju što raznovrsnije kvalitetne hrane. Raznovrsna prehrana uspješno će vam pomoći nadoknaditi sve ono što vam nedostaje.


U knjizi se nalaze mnogi recepti vrlo maštovite prirode. Neki izvedivi u našem podneblju, a neki baš i ne. Takvi su iz vrlo jednostavnog razloga: knjigu je pisala Francuskinja koja živi u S.A.D.-u. S Hrvatskim navikama nema baš puno veze, ali se lijepo da prilagoditi našim tržnicama i okusima.

Gastronomska dosada pravi je put prema nezdravoj prehrani. Bez improvizacija i eksperimentiranja u svakodnevnoj prehrani, sigurno ćete upasti u prehrambenu kolotečinu koja je gotovo podjednako užasna kao i ljubavna kolotečina - život bez strasti - i podjednako dobar razlog za nevolje! Važno je znati svakodnevne stvari pretvoriti u pravo uzbuđenje.
Neka ovo bude prilika za kušnje hrane i aroma koje još nikada niste probali.


Kako u svakodnevnom životu, tako i u svakodnevnoj prehrani dolaze napadi iznenadnih osjećaja. Za curenje nosa, nosimo maramice, za potrebno uređivanje barem omiljeni ruž, za … glad nešto sitno, ali zdravo!

Trebalo bi uza sebe nositi nešto, za svaki slučaj, ako vas napadne osjećaj gladi. To bi trebalo biti nešto što je dobro za vas, ali što vam istovremeno pruža zadovoljstvo (indijski oraščić ili možda sojine grickalice).“


Kada gledam svesilne dijete na koje masa ženske populacije ide kako bi se uključila u grupno treniranje jo-jo-a nevjerojatno čega su se svega u stanju odreći. Jao! Mene boli kad gledam kako si uskraćuju predivne okuse i mirise, a sve na uštrub vlastitom zdravlju. Budući da imam redovitu obvezu vikend posjete roditeljima(bilo mojima, bilo muževima) neminovno je konzumiranje velike količine hrane, koja se uglavnom svodi na ukusne delicije, ali u popriličnim količinama, pripremljene na drukčiji način od onog koji reprogramiranje preporučuje. Ipak… tu su vikend-nagradefino:

Lišavanje je majka neuspjeha. Svaki program koji će vaš um protumačiti kao kaznu istodobno je i onaj protiv kojega će se vaš um sigurno pobuniti. Bilo da vam užitak pruža čaša vina uz večeru ili pecivo za doručak, jednostavno se toga ne smijete lišavati tijekom dužeg razdoblja, a pritom očekivati da vam se tijelo neće osvetiti. Vašem je tijelu potreban jednotjedni predah. Pazite, to ne znači da ćete se prežderavati i taj dan pojesti sve ono od čega ste se cijeli tjedan uspjeli suzdržati. To je dan odmora kad možete uživati u civiliziranim porcijama svoje najdraže hrane. Neki autoriteti na području dijetalne prehrane savjetuju da se ne nagrađujemo hranom, ali ja smatram da je to u redu ako su u pitanju kvalitetne namirnice koje će vas ispuniti zadovoljstvom: nikakvo smeće, već dobra hrana u kojoj ćete uživati s poštovanjem.
Bolje je zastraniti subotom te se programu vratiti u nedjelju kako biste tjedan mogli započeti na pravom putu.thumbup


I da ne preskočim štogod, a i da samu sebe mogu svako tolko podsjetiti tu su osnovna načela faze reprogramiranja:blabla


• Pogledajte svoj trotjedni prosjek; uočite i smanjite »krivce« koliko god je to moguće, a da pritom to ne doživite kao šok: sve što možete izbaciti bez veće patnje, izbacite. Ostalo smanjujte malo-pomalo.
• Jedite uvijek u isto vrijeme.
• Ocijenite veličinu porcija ostalih namirnica te i njih postupno smanjujte.
• Upoznajte tržnicu, izbjegavajte supermarkete. Hranu kupujte nekoliko puta tjedno (kupujte samo ono što vam je potrebno i nikada kada ste gladni).
• Koristite raznovrsne namirnice vodeći računa o godišnjem dobu. Povećajte udio svježeg voća i povrća.
• Isprobajte i eksperimentirajte s nekoliko novih okusa.
• Sami pripremajte obroke. Klonite se gotove hrane, posebno one prerađene s umjetnim dodacima.
• Pojedite pravi doručak.
• Jedite polako i sjedeći. Žvačite dobro, čak i ako vam to isprva izgleda poput prenemaganja.
• Dvaput dnevno pojedite jogurt pripremljen kod kuće, za desert, doručak ili kao međuobrok.
• Pijte barem dvije čaše vode dnevno više, te kadgod vam se pruži prilika.party
• Uvedite lagan, ali redovit napor. Svakodnevno šećite ili idite stubama. izaberite nešto što možete činiti u svakodnevnoj odjeći.)
• Kod kuće ne držite namirnice »napasnike«,
• Sastavite listu i nabavite namirnice koje vas smiruju, kao zamjenu za »napasnike«.
• Uvijek pri ruci imajte svoje za nepredvidive hitne situacije.
• Izaberite i uživajte u svojim vikend-nagradama.fino




upload: Nabavila sam domaći mladi poriluk!zubo

- 15:08 - Komentari (8) - Isprintaj - #