srijeda, 19.11.2008.

Sve za zdravlje

Nevjerojatno kako dobre stvari ne znamo cijeniti dok ih ne izgubimo. To sam već i previše puta navela. I samoj sebi sam malo dosadna. Ali kad je istina. nepobitna istina. To se može odnositi na bilo što, a sad se prvenstveno odnosi na moje zdravlje. Nitko ne zna kako je zdravlje važno dok ga ne izgubi. I ja sam hodala u minjacima i topićima usred ciče zime. I ja sam namjerno zaboravljala potkošulju kad je mama vikala da ju obučem. I eto... "prođe vrijeme, dođe rok, eto vraga skok na skok!" A nije puno vremena prošlo. Nepunih deset godina otkako sam se golog trbuha i golih bubrega šepirila uokolo.

Kako sam počela ovaj blog s ciljem da se popravim, steknem dobre navike jučerašnji bolovi su naprosto uništili dojam poboljšanja. Plakala sam i cvilila koliko me žuljalo, peklo, mučilo... Ne želim sad tu elaborirati sve skupa, ali je za zaključiti da nije bilo dobro. A sve skupa jer sam proždrljiva baš za onim što mi škodi.

Baš zato se budim i prekidam traku. Ne treba meni da me boli, gnjavi i muči. Ništa i nitko nisu vrijedni mog zdravlja! Design bloga sam promijenila istim povodom (kažu plavo potičeče organiziranost, tirkizna koristi imunitetu, žuta zdravlju...) I zato sada idem ukinuti neke loše navike, a (ponovno) uvest one dobre, pa da krenem:

1. Nema rafiniranog - ničega! Stvarno i previše se puta potkrade bijelo brašno, bijeli šećer...
2. Nema šećernog - nije ni do sad bilo puno toga, osim u kolačima - e sad nema niti jednog kolača koji sadrži bijelo brašno, šećer, gustin... sve vodi na ono pod 1.
3. Nema octa, agruma i ostalog kiselog. Tu jedino dobiva prolaz kiselo zelje koje je tako jako zdravo i neizbježno, ali pazi! ne prečesto.
4. Neven i gospina trava - moji suborci, konzumirati nebrojeno puta.
5. Maslinovo i češnjak - moji najbolji prijatelji.
6. Povrće u povećanoj količini i to redoslijedom: sirovo, pa pareno, pa kuhano. Tu sve korjenasto svedeno na minimum.
7. Tjestenina - samo i samo integralna.
8. Konzervansi i skrivene soli, dakle sve umjetne prerađevine - bye-bye. Tek kad stvarno nemam izbora (npr. viklend...)
9. Voda, voda, voda... jesam rekla voda? Alkohola nema, osim dvije čaše vina ukupno u tjednu, pa ću rasporediti kroz tjedan.
10. Mliječno - ništa osim acidofila.
Imam do Božića dovoljno vremena stjerat svoje zdravlje u red. Za Božić sam zdrava!


Kada to uspijem za Božić i Novu imam lagani predah (Ne sad se vratiti na staro, ali pažljivo birati pokoji kolač, da se kuharice ne trude uzalud oko Božićnih kolača - a i ja ću biti jedna od njih!)

I onda za Novu idem u Bratislavu, tamo ću moći jesti što se nudi, ali ću ipak pripaziti, i uživati. A možda onda dobijem i božićno - novogodišnji poklon te budem zdrava mum2be... zdrava...

Nepobitno moram... neodgodivo... želim biti zdrava bez ikakvih antibiotika (na koje sam ionako otporna) i umjetnih pripravaka. Vjerujem da se samokontrola, vjera i priroda moraju isplatiti. Svaka podrška je dobrodošla...

Život je prekratak da bi se proveo u patnji boli i žalosti... prekratak je i za ono dobro što nosi, kamoli da ga uzalud trošim... jednostvno je prekratak, a ja ga ne mislim protratit...

- 15:19 - Komentari (6) - Isprintaj - #