petak, 09.01.2009.

PREHRANA TRUDNICA- 1.DIO, 10W+4D

Naravno da nastavljam s izučavanjem pametnih bilješki na netu, ali eto, sada sve prilagođavam mom stanju - onom drugom! Poznajuć sebe puno ću na ovu temu pisati, pa eto ovo zovem prvim dijelom... Eto tako sam našla nešto uglavnom o voću, a ovdje ću ulijepiti meni zanimljive dijelove članka. Koga zanima sve može pročitati na coolinriki cijeli članak.

"Od začeća do poroda kao i u mjesecima nakon poroda (ako dojite), vaša beba je u potpunosti ovisna o vama. Upravo vi joj dajete sve esencijalne nutrijente koje vaša beba treba za zdrav rast i razvoj svake stanice, tkiva, organa u svom tijelu.

Trudnoća je idealno vrijeme da se prilagodite zdravom i kvalitetnom načinu prehrane. Vaša koža, kosa kao i vaše cjelokupno tijelo ovisni su o načinu kako jedete. Tako i tijelo vaše bebe. Dijete koje je rođeno zdravo i jako manje će obolijevati tijekom života nego ono rođeno s manjom tjelesnom težinom. Stoga je vaša odgovornost da se zdravo hranite velika, ali ne i teška."


Snaga voća:
Trebali biste jesti najmanje 3 komada voća na dan, za doručak, kao međuobrok ili kao sok.

A koliko je pojedino voće, svako za sebe bitno... :




Jabuke sadržavaju lako probavljiva dijetalna vlakna i pektin, koji pospješuje peristaltiku - muskularnu kontrakciju crijeva, što zauzvrat čini debelo crijevo zdravim. Važno je jesti dosta jabuka, naročito ako ulazite ili ste već između 25-32 tjedna trudnoće (razdoblje kada vjerojatno možete imati zatvor ili neke druge probavne probleme). Niske količine kalorija, jako su dobre za razdoblja kada se osjećate gladni. Sadržavaju mnoštvo vitamina i minerala kao što su beta-karoten, vitamin C, folna kiselina, kalcij, magnezij, jod, fosfor i kalij.
* eh koliko ja pojedem jabuka... 25 kg u dva tjedna!!! (op.a)

Marelice su bogate kalijem koji pomaže u održavanju vašeg krvnog tlaka stabilnim, a sadržavaju i beta-karoten, željezo kao i biljna vlakna. Marelice, i to naročito suhe, pomažu u preveniranju i tretmanu zatvora. Istraživanja pokazuju da povećani unos topivih biljnih vlakana stabilizira krvni šećer kao i što daje dodatnu energiju. Kao bogat izvor željeza pomaže u preveniranju anemije. Šaka suhih marelica, što je oko 40 g, pokriva 20% dnevnih potreba za kalijem i više od 10% sugeriranog dnevnog unosa željeza kod žena u reproduktivnom razdoblju.
* sva sreća da tamanim suho voće... sada još malo više marelica...(op.a)

Bobičasto voće (borovnice, brusnice, jagode, maline, kupine) bogato je esencijalnim antioksidansima beta-karotenom, vitaminom C i vitaminom E. To ih čini jako važnim za zdrav imunološki sustav. Čaj od malina je stari tradicionalni lijek koji se preporučuje u kasnijem razdoblju trudnoće, pred porod kao i tek novih majki jer se smatra da jača uterus.

Kupine su pak najbogatiji izvor vitamina C, sadržavaju bioflavonoide koji su fitonutrijenti. Samo jedno serviranje kompota od kupina sadrži 160 mg vitamina C, tri puta više od sugeriranog dnevnog unosa.
* kupine... volim kupine... kad će kupine...cry(op.a)

Borovnice su još od davnina poznate kao voće s posebnim zdravstvenim bonusom. Ne samo što sadrže dosta vitamina C, važna je i njihova boja za koju su zaslužni bioflavonoidi, što pomaže učvršćenju stijenki krvnih žila. Važna karakteristika je i da sadrže antocijanine koji pomažu u preveniranju urinarnih infekcija i trovanja hranom. Visoka količina pektina koja se nalazi u borovnicama pokazala se važnom u tretmanu proljeva. Visok nivo kalija u borovnicama pomaže u regulaciji krvnog tlaka - borovnice djeluju kao diuretik te bi bilo dobro da ih u svoju prehranu uključe naročito one trudnice koje imaju problema u reguliranju probave. Zapamtite da komercijalni sokovi od borovnice ne sadržavaju dovoljno voća, stoga uvijek provjerite sastojke proizvoda kojeg kupujete.
* još danas idem po sok od borovnice s natpisom "veliki udjel voća" - barem 50%(op.a)

Šljive su poznate po svojim laksativnim svojstvima, a pritom su bogate željezom i kalijem. Sadržavaju topljiva vlakna i sorbitol te ako ih redovito jedete tijekom trudnoće, spriječit će pojavu zatvora, što će biti korisno naročito u zadnjim mjesecima kada težina bebe usporava kretanje crijeva.
* voće kojeg nikad dosta u svakom obliku: kompot, suhe, pekmez... i naravno svježe - kad ih ima!(op.a)


Budući da je članak objavljen ljeti, nije baš pokriven spektar ostalog voća, no i ovo dosta godi mojoj znatiželji... Mislim da bi ovaj članak mogao biti zanimljiv i ostalima, a ne samo nama trudnima...

- 15:06 - Komentari (7) - Isprintaj - #